Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu

15-20% av alle mobiltelefoner globalt er piratkopier. Hvilken betydning har dette?

En studie foretatt av FNs organisasjon for informasjon og kommunikasjonsteknologi (ITU) i samarbeid med EU Observatoriet, viser at mobiltelefonbransjen taper 8,3% av salget i Europa på grunn av piratkopier i markedet. På verdensbasis er tapet på 12,9%.

En milliard piratkopierte mobiltelefoner ble solgt i 2015, noe som tilsvarer hele befolkingen i Kina eller India. Dette betyr at en av seks mennesker i verden har en falsk mobiltelefon.

I Norge taper bransjen 4,8%. Dette gir et godt bilde av det store volumet av piratkopierte mobiltelefoner som er i omløp, også her til lands.

De falske mobiltelefonene medfører ikke bare tapte salgsinntekter for de lovlige aktørene, men har også en lang rekke andre negative konsekvenser for forbrukerne.

Et studie foretatt av ITU i slutten av 2015 fremhever følgende ikke-økonomiske negative konsekvenser som følge av piratkopierte mobiltelefoner:

  • Helse- og sikkerhetsmessig risiko for forbrukerne på grunn av mangelfulle komponenter eller materialer som ikke er godkjent (som for eksempel ulovlige og svært høye konsentrasjoner av bly eller stoffet kadmium, som kan gi forgiftningsskader av lunger og nyre)
  • Utfordringer med datavirus og datasikkerhet
  • Lav pålitelighet til å virke
  • Ingen forbrukergaranti
  • Personvernutfordringer
  • Miljøutfordringer på grunn av innholdet av ulovlige stoffer og komponenter

Les mer om konsekvensene av å ta i bruk piratkopiert mobiltelefoner i studiet fra ITU her (pdf)

Les ITU og EU Observatoriets bransjestudie om økonomiske tap som følge av piratkopierte mobiltelefoner (pdf)

Bransjestudien er en del av en rekke studier av forskjellige sektorer som er spesielt utsatt for piratkopier. Les mer om dette på nettsiden til EUIPO.

 

 

Sist oppdatert: 28. mars 2017