Hopp til hovedinnholdet
Toggle mobile menu
Denne siden finnes ikke på nynorsk

Nettbutikker med piratkopier misbruker domenenavnsystemet

Den europeiske design- og varemerkemyndigheten EUIPO har undersøkt netthandelen i fire land der nettshopping er utbredt. I løpet av to måneder avdekket de mer enn 27 000 nettbutikker som selger piratkopier.
netthandel1000.jpg

Undersøkelsen avslører at de fleste av disse butikkene misbruker domenenavnsystemet for å tiltrekke seg kunder. De kjøper opp og utnytter domenenavn som har løpt ut, men som tidligere har vært brukt av seriøse aktører.

Domenenavnene kan ha tilhørt virksomheter, kjendiser, organisasjoner, nyhetsformidlere, kulturelle aktører eller fanklubber, og har sjelden noen sammenheng med typen piratkopier som selges der senere. Det viktige ser ut til å være at domenenavnet har hatt høy klikkrate og dermed havner langt opp på søkesidene. På denne måten tiltrekker de falske nettbutikkene seg trafikk og får mange potensielle kunder.

«Undersøkelsen er alarmerende, sett med norske forbrukeres øyne», sier Hedvig Bengston i Patentstyret. «Store mengder piratvarer sendes fra useriøse nettbutikker til norske forbrukere hver eneste dag. Også i Norge utnyttes domenenavn fra kjente norske aktører for å brukes til salg av falske varer. I sommer ble det for eksempel avdekket at Sjøfartsdirektoratets domene ble misbrukt for salg av piratkopier. Det er ingen som kjenner opprinnelsen til piratkopiene og dermed vet heller ingen hva de inneholder», fortsetter Bengston.

Bengston viser til at EUROPOL har funnet 500 ganger tillatte verdier av formaldehyd i piratkopierte barneklær. Middelet er ment å gi en anti-skrukke effekt, men høye verdier kan ifølge Verdens Helseorganisasjon forårsake irritasjoner av øyne og hud, pusteproblemer, astma og hudkreft. «Slike produkter ønsker ingen å gi til barna sine», avslutter Bengston, og oppfordrer netthandlere til å sjekke velgekte.no, der norske myndighetene gir tips om hvordan man unngår piratkopier.

Sammendrag av studiet på dansk: "Internetbutikker, som mistænkes for at krænke varemærker ved at bruge tidligere anvendte domænenavne"

EUIPOs studie: "Suspected trademark infringing e-shops utilising previously used domain names"